Skocz do zawartości

FiveLife - czas na zmiany

Zagłosuj aby mieć wpływ na rozwój serwera  

497 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaką następną aktualizację chcesz zobaczyć na serwerze?

• rozbudowa zadań organizacji
    • nowa praca CO-OP
    • rozbudowa systemu DM
    • uzupełnienie brakujących ulepszeń prac
    • przywrócenie mini gry Prophunt

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jak dla mnie to waszym priorytetem powinno być w tej chwili naprawienie gospodarki serwerowej bo to ona wpłynęła na obecną aktywność

• Jestem za 1
Napisano

Co tutaj dużo mówić, gospodarka jest rozwalona, a gracze znudzeni tym wszystkim. Moją radykalną propozycją jest zawieszenie serwera lub stworzenie nowej dopracowanej edycji. Co tutaj dużo mówić, aktualnie wejście na serwer kończy się jazdą po mapie (+/- 30 minut) i się wychodzi z serwera. Pracę są bardzo nudne i monotonne. Dla mnie jedna z lepszych jest sadownik, ale te respy to porażka. Kolejnym faktem są wyścigi, które tak naprawdę nic więcej poza darmową kasą nic nie dają. Kolejnym problemem jest jedna frakcja. Serwer RPG najczęściej łączą gracze frakcji (mają oni normę tygodniową więc oni najczęściej, siedzą na serwerze), a tutaj tylko LSPD i dalej brak. Można dodać nawet głupią frakcję LSRA (Los Santos Road Assistance), która zajmowała się wszelakimi zadaniami samochodowymi (naprawa, tankowanie, wymiana opon, przeglądy, holowanie itp). Pozdrawiam i oczywiście pograłbym na serwerze ale nic ciekawego na nim nie ma. 

• Jestem za 5
  • Jestem przeciw 1
Napisano
W dniu 10.09.2024 o 20:30, erazerek napisał:

→ Rabunki sklepów/bankomatów.
• W losowych lokalizacjach na całej mapie, od LS po Paleto Bay.
• Jakaś zagadka do rozwiązania.
• Aby zacząć rabunek gracz by musiał posiadać włączony system DM!!!
• Aby rozpocząć napad na serwerze musiało by być dostępnych minimum dwóch funkcjonariuszy LSPD na służbie i otrzymują oni dyspozytornię przy rozpoczęciu rabunku.
• Duża wypłata np. losowa od $2500 do $5000, z racji na ryzyko złapania przez LSPD, oraz duży cooldown do kolejnego zlecenia.

→ Sprowadzanie 2
• Gdy gracz wpiszę błędną kombinację = automatycznie zgłoszenie na dyspozytornię, wydawało mi się że od początku był zamysł tej 'pracy'.

→ System DM
Dodanie więcej broni do kupna

→ Punkty aktywności
• Zamiast punktów aktywności powinny być wykorzystywane lvl pracy. Gdy ktoś lubi pracować na np. pizzaboyu i ma 10 poziom pracy to powinien zarabiać więcej niż na np. 1 lvl lotów widokowych. Pracujesz tam gdzie lubisz, do tego stałe ulepszenia zależne od poziomu, np. od 3 poziomu magazynu masz 'bieganie' na stałe. 

→ Rozbudowa zadań organizacji
• Zaczął bym od dodania obiecywanego sklepu za zebrane przez organizacje punkty, bo aktualnie to ludzie harowali przez rok a nic z tego nie mają poza pieniędzmi, które na dodatek są zazwyczaj nieadekwatne do poświęconego na nie czasu.

→ Przywrócenie rotacji pojazdów.
• Tutaj chyba nie muszę się rozpisywać, wszyscy wiemy że przywróciło by to normalne ceny pojazdów, a nie wszystkie za 'Mirka'

→ Flotto
• Zwiększenie stawi początkowej, może by to zachęciło graczy do brania udziału w losowaniach.

→ Rybak
• Praca martwa.  Dodanie nowych gatunków ryb, dodanie nowych łowisk z wykorzystaniem łodzi.

→ Nurek2
• Przywrócenie tego co było na początku.

→ Wyścigi
• Dodanie więcej tras, ewentualnie ich rotacje, aktualne trasy wszyscy jadą na pamięć z zamkniętymi oczami.

→ Zadania dzienne
• Dodanie jakieś premii jak np. masz 50, 100, 150, 200 dni pod rząd, itd.

Popieram punkty aktywności, zadania organizacji, rybaka, nurka2 i dzienne. Wyścigi, Flotto, rabunki są mi obojętne. Reszcie jestem przeciwny.

Napisano

Nie myśleliście o tym żeby zamknąć serwer na jakiś czas, dopracować go w rzeczy, które ludzie pisali wcześniej i otworzyć po prostu drugą edycję. Większość nowych osób jak pojawia się na serwerze i zobaczy, że wszyscy są "dorobieni" po prostu traci chęć do dalszej gry, ponieważ nie czuję się już takiej rywalizacji. Sam po dłuższej przerwie jak wejdę na serwer i widzę, że praktycznie każdy dom jest sprzedany i każdy jeździ sportowym autem to odechciewa się grać. Wydaje mi się, że nowa edycja z pewnością przyciągnęła by dużo nowych osób i wyszło by to na waszą korzyść.

• Haha 1
  • Jestem przeciw 7
Napisano (edytowane)

Czy kiedykolwiek doczekamy się obiecywanych organizacji v2?

Edytowane przez mawlek
Napisano

nie chce mi się rozpisywać, więc napiszę tylko o FLotto - kiedyś grało więcej osób (już nawet nie chodzi o to że było ponad 150 aktywnych na sesji) ale cena losu wynosiła 150$, więc i kumulacje były częstsze. Teraz gdy przychodzi kumulacja za kilkadziesiąt tysięcy, to nagrodę pierwszego stopnia wygrywa 6-7 osób i jest ona dzielona. A wystarczyłoby zmienić system - losowanie 3 z 12 ?(zamiast 3 z 10) i obniżyć cenę losu do 200$. Kumulacje byłyby częstsze i stosunkowo wysokie, a wygraną pierwszego stopnia trafiałoby mniej osób. Smak wygranej gdy zgarnia się 40-60 tys. a nie 18-20tys. jest zupełnie inny. To jest oczywiste nawet bez rozpisywania tych podstawowych równań probabilistycznych 

• Haha 2
  • Jestem za 2
Napisano
W dniu 14.09.2024 o 19:47, Bartoszz napisał:

Jak dla mnie to waszym priorytetem powinno być w tej chwili naprawienie gospodarki serwerowej bo to ona wpłynęła na obecną aktywność

No wiekszość starszych graczy nie wróci bo juz pewnie sprzedała majątek jak jeszcze był coś wart 

• Haha 1
  • Jestem za 2
Napisano

Jak tam zmiany idą, jakieś info/wiadomości dla nas, jesteśmy 2 tygodnie później, zero odzewu? @Proklin

• Jestem za 4
  • Developer/owner
Napisano
11 godzin temu, erazerek napisał:

Jak tam zmiany idą, jakieś info/wiadomości dla nas, jesteśmy 2 tygodnie później, zero odzewu? @Proklin

Nadal pracujemy nad systemem swapów, niestety to trwa i ciężko o jakiś odzew, gdy jeszcze nie skończyliśmy. Ale pomyślimy nad jakimś miejscem np. na discordzie, gdzie raz na jakiś czas będziemy wrzucać jakiś przeciek z aktualnych prac.

Napisano
3 godziny temu, Proklin napisał:

Nadal pracujemy nad systemem swapów, niestety to trwa i ciężko o jakiś odzew, gdy jeszcze nie skończyliśmy. Ale pomyślimy nad jakimś miejscem np. na discordzie, gdzie raz na jakiś czas będziemy wrzucać jakiś przeciek z aktualnych prac.

system swapów spoko ale to nie sprawi, że serwer przyciągnie graczy na stałe, co najwyżej na dwa tygodnie. 
Przede wszystkim serwer potrzebuje dobrej reklamy i naprawy gospodarki

Napisano (edytowane)

20 minut temu, Bartoszz napisał:

system swapów spoko ale to nie sprawi, że serwer przyciągnie graczy na stałe, co najwyżej na dwa tygodnie. 

Aczkolwiek może zachęcić graczy do zarabiania na te swapy.. Logistycznie to jest dobrze rozkminione, aby wprowadzić swapy, które zabiorą nam hajs.. po czym dodanie w późniejszym czasie pracy, bądź usprawnienia które wyrównuje zarobki na pracach. 

Jednak sam jestem ciekaw odnośnie swapów, jak to będzie zrobione. Bo jednak teraz ludzie zaczną kupować powiedzmy gorsze silniki, aby tylko dać silnik x razy mocniejszy. Co obniży wartość większych pojemności. Co z kolei też troszkę wytrąci z równowagi gospodarkę. Chyba że swap będzie dozwolony, aby w top silnikach.
Dodatkowo sama myśl o FLedycjach, gdzie ludzie marnowali grube miliony żeby jednak auto się wyróżniało dźwiękiem i vmaksem, a teraz straci swoją unikalność. Bo FLedycje stracą na wartości i będą totalnie nie opłacalne, po co ktoś ma kupować Cometa retro za 5mln w FLe, skoro wyda sobie 250tysiecy + swap i ma dźwięk jaki tylko zechce zamontować silnik. Ba i teraz nie dostanie vmaksu +10km/h tylko x razy więcej. 

Chciałbym te swapy zobaczyć, ale zmieszany jestem 🙄

Edytowane przez Krzysztof1996
  • Haha 1
  • Jestem za 2
  • Developer/owner
Napisano
2 minuty temu, Bartoszz napisał:

Realnie ciężko zrobić cokolwiek, co przyciągnie graczy na dłużej, aby developing nie trwał długimi miesiącami.
Aktualnie niestety mamy za mało czasu na takie operacje, dlatego też opisaliśmy tutaj skupienie się na jednym temacie i robienie go aż skończymy.
Nie zaczynamy kolejnych planów, bo to zwyczajnie niewykonalne w sensownym czasie.
Jak skończymy swapy to weźmiemy się za to, co sami wybierzecie (właściwie praktycznie pewne, że już wybraliście) w ankiecie i ponownie cała reszta będzie czekać na zakończenie tego etapu. Na ten moment to jedyny sposób, abyście Wy wiedzieli, że wgl. cokolwiek się dzieje i dostali tu jakikolwiek update raz na jakiś czas.

Sama reklama też zadziała na chwilę, jeśli nie będzie regularna, lub jeśli serwer nie będzie regularnie aktualizowany (a niestety dużo nam brakuje do takiej sytuacji).

A kwestia gospodarki to nie coś, co da się tak po prostu naprawić (no, chyba, że masz plan, to stwórz nowy temat i możemy spróbować coś z tego zrobić).

4 minuty temu, Krzysztof1996 napisał:

Aczkolwiek może zachęcić graczy do zarabiania na te swapy.. Logistycznie to jest dobrze rozkminione, aby wprowadzić swapy, które zabiorą nam hajs.. po czym dodanie w późniejszym czasie pracy, bądź usprawnienia które wyrównuje zarobki na pracach. 

Jednak sam jestem ciekaw odnośnie swapów, jak to będzie zrobione. Bo jednak teraz ludzie zaczną kupować powiedzmy gorsze silniki, aby tylko dać silnik x razy mocniejszy. Co obniży wartość większych pojemności. Co z kolei też troszkę wytrąci z równowagi gospodarkę. Chyba że swap będzie dozwolony, aby w top silnikach.
Dodatkowo sama myśl o FLedycjach, gdzie ludzie marnowali grube miliony żeby jednak auto się wyróżniało dźwiękiem i vmaksem, a teraz straci swoją unikalność. Bo FLedycje stracą na wartości i będą totalnie nie opłacalne, po co ktoś ma kupować Cometa retro za 5mln w FLe, skoro wyda sobie 250tysiecy + swap i ma dźwięk jaki tylko zechce zamontować silnik. Ba i teraz nie dostanie vmaksu +10km/h tylko x razy więcej. 

Chciałbym te spawy zobaczyć, ale zmieszany jestem 🙄

Co do silników FLE, to ich cena wynika z rzadkości, wydaje mi się, że nadal cenniejszy jest taki unikat, niż swap, który może zrobić w zasadzie każdy.
Dodatkowo pojazd po swapie nadal będzie opisany, jaki silnik miał fabrycznie, więc jeśli ktoś uzna, że chce zrobić swapa, to nadal zapis o FLE tam będzie.
Równie dobrze  po co kupować auto z niskim ID za dużo większą kasę, skoro można mieć to samo tylko z innym numerkiem na rejestracji.

Wydaje mi się, że bardziej na wartość wpływa unikatowość, niż koniecznie osiągi.

• Jestem za 1
Napisano

18 minut temu, Proklin napisał:

A kwestia gospodarki to nie coś, co da się tak po prostu naprawić (no, chyba, że masz plan, to stwórz nowy temat i możemy spróbować coś z tego zrobić).

Nie wiem jakie jest zdanie reszty graczy ale w mojej opinii gospodarka siadła całkowicie po tym jak została usunięta rotacja pojazdów. Po tych zmianach nagle pojazd, który tydzień wcześniej oscylował w granicach 600k na giełdzie nagle spadł do ceny 150/200k. Poniekąd był to zrozumiały krok w walce z ciągle rosnącymi cenami ale wydaje mi się, że wyszło to wszystko zbyt "brutalnie" i wiele osób straciło prawie cały majątek. 

Przede wszystkim serwer powinien stawiać na większy grind, prace powinny zostać przerobione, poziomy odblokowywania nowych prac przypisane na nowo, a co za tym idzie zarobki.

Gdybyś faktycznie był zainteresowany tematem to proponowałbym zrobić osobny do tego post i tam wysłuchać graczy na ten temat, a z sensownych opinii ułożyć plan naprawienia gospodarki. 

• Like 1
  • Haha 1
  • Jestem za 3
Napisano
20 godzin temu, Bartoszz napisał:

Nie wiem jakie jest zdanie reszty graczy ale w mojej opinii gospodarka siadła całkowicie po tym jak została usunięta rotacja pojazdów. Po tych zmianach nagle pojazd, który tydzień wcześniej oscylował w granicach 600k na giełdzie nagle spadł do ceny 150/200k. Poniekąd był to zrozumiały krok w walce z ciągle rosnącymi cenami ale wydaje mi się, że wyszło to wszystko zbyt "brutalnie" i wiele osób straciło prawie cały majątek. 

Przede wszystkim serwer powinien stawiać na większy grind, prace powinny zostać przerobione, poziomy odblokowywania nowych prac przypisane na nowo, a co za tym idzie zarobki.

Gdybyś faktycznie był zainteresowany tematem to proponowałbym zrobić osobny do tego post i tam wysłuchać graczy na ten temat, a z sensownych opinii ułożyć plan naprawienia gospodarki. 

Usunięcie rotacji to jedna z najlepszych zmian ostatnich czasów. Oczywiście narzekają na nią handlarze i to oni wyśmieją mój komentarz oraz ci którzy kupowali od nich te rzadkie samochody. Dla 70% serwera która nie handluje autami to bardzo dobra zmiana ponieważ nie muszą wydawać grubych milionów żeby kupić auto które komisowo kosztuje np. 20 tys. $ ale jest w naj silniku. Dla 70% serwera ta zmiana to ogromny plus.

• Haha 4
Napisano (edytowane)
Godzinę temu, EIUC_BeastPL napisał:

Usunięcie rotacji to jedna z najlepszych zmian ostatnich czasów. Oczywiście narzekają na nią handlarze i to oni wyśmieją mój komentarz oraz ci którzy kupowali od nich te rzadkie samochody. Dla 70% serwera która nie handluje autami to bardzo dobra zmiana ponieważ nie muszą wydawać grubych milionów żeby kupić auto które komisowo kosztuje np. 20 tys. $ ale jest w naj silniku. Dla 70% serwera ta zmiana to ogromny plus.

Taka zmiana ze wszystkie samochody schoda za Mirka, bo wszystko idzie kupic. A tak to cos bylo wyjatkowe bo sie rzadziej respilo i tym samym bylo wiecej warte. Ludzie z dnia na dzien potracili mase hajsu na tym ze usuneli rotacje, i bez roznicy czy ty byles handlarzem czy nie.

Edytowane przez erazerek
  • Like 1
  • Jestem za 3
Napisano
4 godziny temu, EIUC_BeastPL napisał:

To żeś teraz zabłysnął, jak ciemna strona księżyca...

Co z tego, że handlarze mieli z tego utarg jak gracze kupowali też z komisów? Jak zwykły szarak zarabiał przez 100h na swoje wymarzone auto, które kupił powiedzmy za 800k, gdzie cena komisowa wynosiła 600, to nagle po tych super zmianach cena tego auta spadła do 200k bo przecież "JAK CHCESZ TAK DROGO TO JA SOBIE KUPIE NOWE Z SALONU"

• Like 1
Napisano
18 minut temu, Bartoszz napisał:

To żeś teraz zabłysnął, jak ciemna strona księżyca...

Co z tego, że handlarze mieli z tego utarg jak gracze kupowali też z komisów? Jak zwykły szarak zarabiał przez 100h na swoje wymarzone auto, które kupił powiedzmy za 800k, gdzie cena komisowa wynosiła 600, to nagle po tych super zmianach cena tego auta spadła do 200k bo przecież "JAK CHCESZ TAK DROGO TO JA SOBIE KUPIE NOWE Z SALONU"

I bardzo dobrze, teraz każdy może mieć każde auto nie będąc nolifem który siedzi 24/7 na zmianę robiąc tylko sadzonki, wyścigi i kampienie na komisach. A że potracili majątki to nie mój problem, trzeba było nie inwestować. W rzeczywistości sytuacja rynkowa również ulega dynamicznym zmianom. Tak jak się spodziewałem, pod moim komentarzem zaczęli marudzić ci którzy nie mogą już windować cen i utrudniać dostępu do samochodów dla graczy, którzy potrafią czasem wyjść na dwór. 

• Haha 5
Napisano
2 godziny temu, EIUC_BeastPL napisał:

I bardzo dobrze, teraz każdy może mieć każde auto nie będąc nolifem który siedzi 24/7 na zmianę robiąc tylko sadzonki, wyścigi i kampienie na komisach. A że potracili majątki to nie mój problem, trzeba było nie inwestować. W rzeczywistości sytuacja rynkowa również ulega dynamicznym zmianom. Tak jak się spodziewałem, pod moim komentarzem zaczęli marudzić ci którzy nie mogą już windować cen i utrudniać dostępu do samochodów dla graczy, którzy potrafią czasem wyjść na dwór. 

Beast, ale to ty masz prawie 5k godzin na serwerze, nie ja

Napisano
4 godziny temu, EIUC_BeastPL napisał:

Gościu ty masz prawie 5k godzin, o kim ty piszesz? O sobie? Tobie poleciłbym wyjść na dwór i zaczerpnąć świeżego powietrza bo podobno pomaga odświeżyć umysł, co w twoim przypadku wydaje się konieczne. 

• 3 tygodnie później...
  • Stasiowee zamknął ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...