Jump to content

Wykryto AdBlocka!
Prosimy o dodanie naszej strony do wyjątków Twojego programu blokującego reklamy.

Bannery na stronie nie są inwazyjne, a ich wyświetlanie pomaga nam utrzymać serwery.

Dziękujemy!

FiveLife i voice chat lokalny?

Proklin
 Share

Czy voice chat lokalny na FiveLife to dobry pomysł?  

51 members have voted

1. 1. Czy voice chat lokalny na FiveLife to dobry pomysł?

• Tak
      38
    • Nie
      9
    • Nie mam zdania
      4

Recommended Posts

• Developer/owner

Witajcie, wychodzimy dziś do Was z pewną inicjatywą.

Mianowicie, wielu z Was pytało o możliwość prowadzenia rozmów głosowych na serwerze, jednak my byliśmy do tego nastawieni sceptycznie i zawsze takie propozycje były odrzucane. Po namyśle uznaliśmy, że może warto dać szansę takiemu rozwiązaniu ale chcemy zrobić to dobrze, aby serwer na tej opcji zyskał a nie stracił.

Przechodząc do rzeczy - planujemy wprowadzić taką opcję testowo w dwóch wersjach na 7 dni dla każdej z nich. Po 2 tygodniach takich testów będziemy już wiedzieć, jakie rozwiązanie najbardziej pasuje do naszego serwera. Uruchomimy wtedy osobną ankietę, w której będziecie mogli oddać głos na najlepszą opcję wg. Was.

Istotnym jest, że czat głosowy zawsze będzie tylko dodatkiem i jeśli ktoś nie lubi lub po prostu nie chce to nie będzie musiał z tego korzystać a głównym kanałem komunikacji graczy nadal zostanie czat tekstowy.

Plan działań

• Pierwszy tydzień
    Czat głosowy będzie dostępny tylko w określonych obszarach rozgrywki, w których skupia się większa ilość graczy a komunikacja głosowa ułatwi rozgrywkę. 
    Wstępnie obszary te będą obejmować warsztat mechanika i tuningowy, giełdę, przechowalnię, urząd miasta, pracę nurka i magazyniera.
  • Drugi tydzień
    Czat głosowy będzie dostępny wszędzie, bez dodatkowych ograniczeń względem obszarów. Każdy gracz z włączoną opcją chatu voice będzie mógł komunikować się głosowo z ludźmi w okolicy.

Zasady korzystania z voice chatu lokalnego:

-opcja komunikacji głosowej będzie musiała być włączona w telefonie

-aktywowanie mikrofonu gracza będzie polegało na przytrzymaniu klawisza x

-Twój głos będą słyszeć inni gracze znajdujący się nie dalej niż 30m od Ciebie (im dalej jest gracz, tym ciszej go słyszymy)

-za brak kultury, przekleństwa, naciąganie itp. można otrzymać wyciszenie globalne

-każdy będzie mógł określić swoją listę osób ignorowanych (całkowite zablokowanie komunikacji głosowej w obie strony)

-poza chatem lokalnym nadal będzie można skorzystać z telefonu aby zadzwonić do kogoś na większą odległość

-w przypadku handlu, wymian i spraw istotnych nadal zalecany jest kontakt tekstowy aby łatwiej było udowodnić ewentualne oszustwa itp.

Co myślicie o takiej opcji?

Przedstawcie swoje argumenty za i przeciw a także Wasze wizje, jak ten pomysł można dopracować.

Na górze znajdziecie ankietę, której celem jest pokazanie czy sama idea takiej formy komunikacji jest dobrym pomysłem na naszym serwerze. Prosimy o udzielenie swojego głosu.

Zapraszamy do dyskusji.

• Like 2

Dobre, łatwiejsza komunikacja.

Moim zdaniem opcja wyciszenia komunikacji nie powinna być możliwa, albo przynajmniej osoba z wyciszeniem powinna mieć jakąś informacje nad głową, żeby mówiący nie zrozumiał tego opatrznie, np. że niby go ignorują czy coś.

Mimo to co do voice czatu lokalnego, niewymaganego, jestem na tak.

P.S. Pierwszy.

Na pewno takie rozwiązanie urozmaici grę i cieszę się, że odbędą się testy. Jeśli tylko nie będzie wyzywania i będzie porządek na głosowym to jestem na TAK!

Ps. Co myślicie o wymaganiach np. 3 lvl? Zapobiegnie to ludziom, którzy wbiją tylko po to, żeby zwyzywać innych lub puszczać muzykę, a 3 lvl dla gracza normalnego to max godzinka.

• Like 1

Voice chat z pewnością ułatwi i przyspieszy komunikację w niektórych sytuacjach. Jestem bardzo ciekaw jak sprawdzi się w pierwszym i drugim tygodniu i czy zostanie wprowadzony na stałe. Zastanawiam się tylko nad tym, czy nie "pobije" domyślnej opcji komunikowania się, jaką jest czat tekstowy, który może zostać zapomniany.

Na razie jestem na tak i czekam na testy.

Edited by Alvernox

Mega urozmaicenie rozgrywki. Jestem za tym aby voice był od danego lvl'u aby uniknąć wyzwisk itp. Jak to będzie funkcjonować czas pokaże, w miejscach pracy może to bardzo ułatwić i umilić wykonywany zawód. Mój głos jest na TAK!

• Like 2

• Developer/owner

Jeśli chodzi o wymóg od np 3 lvl to obawiam się, że uniemożliwimy np. wprowadzanie w rozgrywkę nowych graczy.

Gdy wchodzi na serwer ktoś nowy i trzeba mu wyjaśnić 20 rzeczy to jednak łatwiej by to było powiedzieć niż napisać i może gracze chętniej by to robili?

Takie rozwiązanie stawia serwer w dobrym świetle, gdyż widocznie idea posuwa się zgodnie z trendami, ponadto moim zdaniem najlepiej będą się sprawować właśnie te strefy, w których będzie możliwa komunikacja głosowa, lecz nawet jeśli będzie to w końcowej fazie rozwiązanie lokalne to też jestem na tak, chociażby z powodu łatwości wprowadzenia nowych graczy w życie serwera

• Like 1

Moje zdanie co do czatu głosowego nigdy nie ulegnie zmianie. Lubię rozmawiać, wolę to bardziej niż pisanie, aczkolwiek, znając mentalność polsków, w szczególności w grach, wolę jednak korzystać z staroświeckiej opcji, tj. czatu tekstowego.

Uważam, że czat taki, mógłby funkcjonować pod warunkiem, iż byłby on domyślnie wyłączony. Uaktywnić można byłoby np. poprzez telefon.

No i najważniejszy postulat, czat głosowy lokalny i tylko Push to talk.

• Like 1

W sumie czemu nie.  Wszystko zależy od tego jak gracze uszanuja ta opcje. Najwyżej nie wypalli, ale spróbować zawsze można.  Jak nie wyjdzie to pretensje gracze do samych siebie moga miec, ze nie umia zachowac kultury. Jak wypali, to swietnie bo tez czasem nie chce mi sie pisac, i wolal bym cos powiedziec. Zobaczy sie jak w praniu wyjdzie, która opcja lepiej sie sprawdza.

Uważam za dobry pomysł, gdyż np jedziemy autem i chcemy pogadać z kimś to nie zatrzymuje się ciągle i piszemy tylko ze sobą rozmawiamy po przez voice chat :)

• Like 1

• RacheT locked this topic
Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

• Create New...