Jump to content

Wykryto AdBlocka!
Prosimy o dodanie naszej strony do wyjątków Twojego programu blokującego reklamy.

Bannery na stronie nie są inwazyjne, a ich wyświetlanie pomaga nam utrzymać serwery.

Dziękujemy!

Irytujący lecz ciekawy problem z hudem.

BokoBrody
 Share

Recommended Posts

Witam

Przedwczoraj postanowiłem w końcu przejść z Windowsa 7 na 10. To czy oryginalny czy nie sami się domyślcie xD

Po zainstalowaniu dziesiątki wszystko ładnie działa. Problem jest podczas gry na FiveLife. Cały HUD się zawiesza, gdy pracuje czas stoi w miejscu, gdy jadę licznik pokazuje 0 i dopiero potem zaczyna przeskakiwać do 8... 50... 150 km/h. Jak wyciągam telefon w pojeździe (jakimkolwiek) grę szlak trafia. Telefon zatrzymuje się w miejscu, i jedyne co mogę zrobić to wyjść z pojazdu lub kliknąć tyldę by zablokować myszkę i odjechać/ruszać kamerą (wtedy i tak telefon jest zbugowany, chowa się dopiero po jakimś czasie). Irytujące jest to w pracach... Mimo iż zrobiłem zadanie, pieniądze przychodzą dopiero po jakimś czasie. Samo GTA chodzi dobrze, nie mam jakichś spadków fps, synchronizacja jak synchronizacja, działa jak powinna. 

Ma ktoś pomysł co może być nie tak?

Daj wysoki priorytet na cef_process, sprawdź na ilu % chodzi procesor bo często to jego wina. No i temperatury przy okazji możesz pokazać 😜

Edited by Khalifa

Wykorzystanie CPU podczas gry w granicach 80-100%. Z GPU jest inaczej, właściwie ani razu nie podskoczyło powyżej 50% na grafice. 

Na CPU temperatury 61-66 stopni. GPU 42-52 stopnie. 
Dałem wysoki priorytet na cef_process i GTA. Wydawało mi się, że się poprawiło. Jechałem, hud działał poprawnie i nic się nie zacinało, do momentu aż wyszedłem z pojazdu i wsiadłem do innego. 

Nie mam żadnej mocnej maszyny. Właściwie, to jest to złom.

Athlon II X4 651k

Radeon HD7770 OC 

16GB ram DDR3 (po co ci tyle ram chopie XD)

Nie wiem czy jest sens podawać płytę główną, zasilacz i dysk. 

Zapomniałem wspomnieć, że przed zainstalowaniem Windowsa 10 wymieniłem grafike, przeszedłem z Radeona r7 200 series na HD7770 w wersji OC. 

Chłodzenie procesora chodzi też głośniej niż kiedyś. Prawdopodobnie dlatego, że dawno nie wymieniałem pasty. 

Zauważyłem też, że proces bezczynności systemu, jest drugim najbardziej obciążającym procesor procesem. 

Bez tytułu.png

Podsumowując. Temperatury są niskie. Grafika ma użycie poniżej 50%, CPU od 80 do 100%. 

Po wyłączeniu zbędnych apk. Typu epic games store, origin itp, i ustawieniu priorytetu procesów cef_process i GTA na wysokie gra działa normalnie. Jednak (zauważyłem to chcąc ustawić priorytet na normalny) po jakimś czasie system sam ustawia priorytet na normalny. Pewnie dlatego, gdy przesiadałem się z pojazdu do pojazdu, w tym samym czasie system prawdopodobnie ustawił priorytety z powrotem (to raczej czysty przypadek że zrobił to akurat, gdy się przesiadałem).

Generalnie mając 80-100% użycia procesora to takie akcje będą się dziać. RAGE jest bardziej wymagającą platformą niż samo online czy fivem, pozostaje Ci się przyzwyczaić do tego albo zmienić sprzęt :v 

HD7770 w wersji OC kupiłem z planowaniem kupienia innego procka i ramu. Ale wcześniej również miałem 80-100%, i gra działała poprawnie..

HD7770 to staroć, ile za niego dałeś tak właściwie? 

Obecnie nawet Ryzen 3 1200AF za 280 zł przegania tego Athlona (toż to zabytek, o czy dobrze wiesz xD).

Cud, że GTA V ciągnie.  

HD7770 to staroć. W wersji fabrycznie kręconej jednak daje radę. Po zmianie sprzętu (od razu płytę główną, bo nie warto nawet wymieniać procka na FM1) będzie git. Ja też wymagający nie jestem, nie gram w najnowsze gry, w których efekty spowodowałyby że mój komputer by wybuchł xD

Poza tym, dzięki temu że hd7770 jest dobry względem ceny wystarczy do niego słabszy procek, i za 500-600 złoty składając używanego kompa można pograć w gry pokroju GTA V, bf4. (Tak wgl, to GTA V czy ETS2 chodzi na moim komputerze 200% lepiej niż GTA SA i roblox :v)

• 2 years later...
  • Arrow locked this topic
Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

• Create New...