Mikel Napisano 10 Sierpnia 2025 Napisano 10 Sierpnia 2025 zaczałem próbować ogarniać z ciekawości trochę ten nowe sadzonki no i pojawiło się kilka wątpliwości. Część pewnie i tak nie jest do wyjaśnienia, bo każdy będzie musiał to wypróbować metoda prób i błędów z czego zdaję sobie sprawę. Na początek zabawa z gruntowymi to była niezła loteria, bo trudno określić jaki grunt nadaje się pod sadzonki. Niby podłoże jest podobne, teren w miarę płaski ale postawić się nie da i trzeba kombinować robić wężyki, więc to dla mnie trochę jest taka zagadka/loteria jak to funkcjonuje. Dalej pojawiło się drobne zamieszanie z doniczkowymi. Stare przyzwyczajenia spowodowały kilka problemów - podczas "kraftowania" u ogrodnika chciałem zrobić sobie w ten sosob aby mieć podlane i nawożone gotowce Co się okazało, że bardzo szybko nastąpiła blokada podniesienia sadzonki. Poprzednio można było podnosić nawet przez cały pierwszy etap wzrostu. Tutaj, gdy wskoczyło 2-3% wzrostu rośliny podniesienie donicznki już nie było możliwe. Więc odstąpiłem od podlewania po spadku na 49% aby uzyskać z każdej dodatkowe 5pk expa i podnosiłem wcześniej. Ale okazało się że z jedną miałem blokadę nawet wcześniej (postawiłem 5 sadzonek, podlałem nawoziłem i okazało się, że w tym czasie pierwszych dwóch nie dało się już podnieść, a ile to mogło trwać maks minutę?). Teraz wiem że od części nawyków trzeba odstąpić, ale szkoda że nie są jasne jakie są kryteria graniczne w tym nowym systemie. Kolejna rzecz która mnie zaskoczyła - Po schowaniu do pojazdu podlanych doniczek, a potem po wyjęciu znika jakieś 15-20% wody, trochę to zaburza schemat podlewania ze starego systemu ale tak ma być czy to niezamierzone? Pewnie też trzeba będzie zmienić przyzwyczajenia. Ale to co stało się przy ustawieniu ich na nowo to już było przegięcie. Na równym terenie czy to trawie czy "betonie" co jakiś czas doniczka po prostu znikała. nie wiem czy pod mapą czy gdzieś. Ale z 54 gotowych sadzonek straciłem aż 9. Przelogowanie ich nie pokazało (w poprzednim systemie bywało że doniczki "zanurzały się" w podłożu i dało się je wyciągnąć, albo naprawiało się po przelogowaniu. Teraz są jakieś cyrki z całkowicie znikającymi doniczkami. Wygląda to na paskudny BUG, bo nie ma żadnego wytłumaczenia żeby były jakieś czarne dziury w losowych miejscach na terenie który graficznie i teksturowo wydaje się(może to just klucz, "wydaje się") jednolity. ale to też jest nieporozumienie, bo dlaczego miałaby to być loteria, sadzonka zniknie a może nie? Poprzednio nie było z tym problemów i w tych samych miejscach wszystkie sadzonki można było bez utrudnień postawić. Jeśli ktoś będzie chętny podzielić się swoimi obserwacjami to proszę o komentarze, może kilka wątpliwości uda się wyjaśnić. 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi