Jump to content

Definicja RPG ,a RPG w gta

Recommended Posts

Posted

Hej, jako że nie do końca wiem w jakim dziale ten wątek powinien się znaleźć wstawiam go tutaj. Widząc masę odpowiedzi, których treść brzmi "to jest serwer RPG a nie RP" postanowiłem stworzyć sobie jakiś stelaż tego jak gra na five lifie miała by wyglądać. Z tego co zostało na razie udostępnione przez administrację oraz z komentarzy pod propozycjami wychodzi mi taki bardzo nierówny szkic. Otóż w jednym wątku widzę, że niektóre zawody są zbyt RP, jakieś sytuacje są zbyt realistyczne. Z drugiej jednak strony widzę na forum działy poświęcone policji, służbą medycznym itp. Jako osoba, która nigdy nie grała na PYlifie ale mająca sporo styczności z RP wiem, że samo wprowadzenie takich zawodów, rang policyjnych, nakładania mandatów, odsiadki w więzieniu czy aktywności takie jak zdawanie prawa jazdy są jak najbardziej substytutem RolePlay'u. 

Role Play: Główną metodą odgrywnia postaci jest możliwie jak najbogatsze i najciekawsze opisywanie i wprowadzanie dekoracji sytuacyjnej między postaciami (potencjalnie Bohaterami Niezależnymi). Przebieg wydarzeń i ich kreowanie nie jest najistotniejsze; równie dobrze akcja może stanąć w miejscu, co wcale nie musi być szkodliwe dla rozgrywki. Najważniejsze jest ubarwianie sesji klimatycznymi wstawkami, by stworzyć jakąś opowiastkę, gawędę czy po prostu interaktywną towarzyską zabawę. 

Role Playing Game: Odgrywanie postaci poprzez podejmowanie nią decyzji oraz wykonywanie działań. Liczy się zarówno skuteczność, jak i styl. Odgrywanie może zawierać liczne ubarwienia i dekoracje, lecz te rzeczy są dodatkiem. Najważniejsze jest tworzenie opowieści (lub po prostu rozgrywki) poprzez ciąg kolejnych zdarzeń, powstałych za inicjatywą postaci. Fabularnie postać poznajemy i kreujemy poprzez czyny.

Z przytoczonego przeze mnie tekstu wyniku w dużym skrócie, że RPG jest tak naprawdę soft RP, jednocześnie w połączeniu z wieloma aspektami RP na serwerze, wymienionymi wcześniej, gubię się już w tym co według administracji i samych graczy z PYlifa jest RP a co nie, abstrahując od tego, że uważam iż samo sformułowanie "serwer RPG" jest odrobinę wyolbrzymione i używane błędnie w niektórych sytuacjach. Na chwilę obecną rozumiem, że taki przypisek miał właśnie serwer PYL i dlatego też jest on tak często używany. Chciałbym jednak, żeby zostało mi to jakoś łopatologicznie wyjaśnione ponieważ myśląc o nowych propozycjach dla serwera nie wiem czy to co pisze jakoś wpasowywuje się w idee administracji, która mam wrażenie stworzyła nową definicję skrótu RPG.   

Posted

Poprawiłem błąd w nazwie tematu.

Posted

Znakomicie ale jako administrator mógł byś też się ustosunkować

W nazwie temtu nie było błędu.

• Developer/owner
Posted

Wybacz za tak długi czas odpowiedzi ale ostatnie dni mieliśmy problemy z wolnym czasem a to jednak wypowiedź z którą muszą zgadzać się wszyscy z naszej ekipy i zwyczajnie musieliśmy to zweryfikować między sobą...

Proponuję by zamiast walczyć tutaj na definicje określić co mniej więcej chcemy osiągnąć.

Mówiąc najprościej nie chcemy iść w przesadny realizm rozgrywki. Na serwerze ma się grać przyjemnie i łatwo, gracz nie musi się przejmować drobiazgami i zbyt sztywnymi zasadami. Jednak aby całość nie była zbyt luźna bo chaos także nie jest niczym dobrym trzeba wprowadzić podstawowe służby porządkowe więc musimy zapożyczyć niektóre z wypracowanych i sprawdzonych systemów RP (mam tutaj na myśli służby pokroju policji itp.). 

Wasze propozycje są dla nas bardzo Ważne bo sami wszystkiego nie wymyślimy jednak pamiętaj, że poświęcamy na to większość wolnego czasu nie mając z tego nic poza satysfakcją a robiąc coś wbrew sobie takową satysfakcję zdławimy.

Rozumiemy, że może to być nieprzyjemne gdy jakieś z wypracowanych przez Was propozycji nie przypadną nam do gustu jednak aby robić to wszystko z przyjemnością musi się to zgadzać także z naszym planem. Może brzmi to trochę samolubnie bo taki serwer jest robiony dla graczy a nie administracji jednak wydaje nam się, że spora część społeczności czeka na nasz serwer właśnie z racji na stosunkowo luźne wydanie.

Pozdrawiam w imieniu całej ekipy Five Life :)

Posted

Ok, rozumiem, że rozgrywka ma być przystosowana jak najbardziej dla graczy casualowych co jest z jednaj strony dobre ponieważ z założenia trafiamy w szersze grono odbiorców. No cóż jako gracz serwerów RP pewnie jeszcze nie raz się złapię na tym, że coś w tym systemie mi nie do końca się dogrywa ale postaram się jakoś wkomponować :)

• Create New...